Verbaal Verhaal, Voordracht

Kunstenaressen in Parijs

In de lezingenreeks Verbaal Verhaal organiseren de Vrienden van de Musea op donderdag 7 april in het dakcafé van het stadhuis een lezing door Christiane Struyven over kunstenarssen in Parijs (1850-1900).

In het midden van de 19de eeuw groeit Parijs uit tot La Ville Lumière. Het wordt een op en top moderne stad . Schilders zoals Manet, Monet, Degas en Renoir geven de nieuwe werkelijkheid weer. Frankrijk is dan een bijzonder patriarchale maatschappij, waar vrouwen geen kunstonderwijs mogen volgen. En toch zijn er moedige vrouwen, die in Parijs beroepsschilder worden dankzij privéonderwijs. Berthe Morisot en de Amerikaanse Mary Cassatt voegen zich bij de gehate impressionisten en geven de toenmalige vrouwelijke leefwereld prachtig weer. Vele buitenlandse kunstenaressen komen naar de lichtstad. Allen zijn gedetermineerd om beroepsschilder te worden. Ook Camille Claudel is een groot talent, maar wordt gefnuikt omdat ze als vrouw geen naakten mag sculpteren. Al deze artiestes krijgen pas zeer laat erkenning: vanaf de jaren 1980 zullen feministische kunsthistorici hun leven en oeuvre onderzoeken, beschrijven en publiceren.

7 april om 19 uur in het dakcafé van het stadhuis, Papenstraat in Kortrijk.

Toegangsprijs 5 euro, inclusief drankje achteraf.