Berichtenarchief

Activiteit, Nieuws, Publicatie

Bourgondië aan de Leie

Op woensdag 16 november 2022 verscheen het boek van Dr. Hendrik Callewier: ‘Bourgondië aan de Leie. Kortrijk en de hertogen (1382-1482)’. Deze uitgave van De Leiegouw is onmisbaar voor al wie het middeleeuwse verleden van Kortrijk wil ontdekken.

 

Prijs: 29 euro (Leden De Leiegouw: 25 euro).


Verbaal Verhaal, Voordracht

De Kortrijkse Beeldbank

In de lezingenreeks Verbaal Verhaal organiseert Gidsenplus op maandag 21 november om 19 uur een presentatie van de vernieuwde Kortrijkse Beeldbank.

De Kortrijkse beeldbank is sinds meer dan tien jaar actief en is intussen uitgegroeid tot het virtuele geheugen van Kortrijk. De site bevat indrukwekkende collecties beeldmateriaal en documenten over de meest uiteenlopende Kortrijkse onderwerpen. Je vindt er bijna 100.000 afbeeldingen, 700.000 krantenknipsels, films en audiofragmenten en heel veel genealogisch materiaal (geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes, bidprentjes). Gidsen en heemkundigen vinden er een dankbare bron van informatie.

De beeldbank krijgt in oktober een update en wordt nog wat eenvoudiger in gebruik. Een info- en demosessie toont hoe je snel en efficiënt vindt wat je zoekt, welke onvermoede mogelijkheden het programma biedt en hoe je zelf materiaal kan invoeren.

Bernard Pauwels werkt bij Musea en Erfgoed Kortrijk en was betrokken bij de ontwikkeling van de beeldbank.

Toegang: 5 euro, drankje achteraf inbegrepen.

Organisatie: Gidsenplus

Locatie: Dakcafé Stadhuis, Papenstraat, Kortrijk.

Verbaal Verhaal, Voordracht

Glasramen en hun geheimen

In de lezingenreeks Verbaal Verhaal organiseert De Leiegouw op donderdag 8 december om 19 uur in de Sint-Annazaal van het Begijnhof een lezing door Aletta Rambaut over ‘Glasramen en hun geheimen.

Glasramen, ze zijn de kleurrijke maar broze pronkstukken van kerken en kloosters. Dit bijzondere erfgoed heeft voor velen nog tal van geheimen in petto. Hoe werden ze gemaakt? Hoe kan je ze dateren? En welke stijlen zijn er? Enkele Kortrijkse voorbeelden en de bekende neogotische ontwerper Jean-Baptiste Bethune passeren de revue.

Aletta Rambaut is kunsthistorica en specialiseerde zich in conservatie en restauratie van glaskunst. Sinds 1996 heeft ze een eigen atelier waarin ze zich toespitst op onderzoek van waardevol glas en de conservatie van gebrandschilderd glas.

Opgelet: gewijzigde locatie!

Omwille van een beslissing van het stadsbestuur i.v.m. besparingen op energieverbruik wordt deze voordracht verplaatst van het Begijnhof naar het wijkcentrum De Zonnewijzer, Langemeersstraat 6, 8500 Kortrijk.