Activiteit, Voordracht

Erfgoeddag maakt school

Op 24 april 2022 is het weer Erfgoeddag. Dan staat het erfgoed van het onderwijs in de kijker met ‘Erfgoeddag maakt school!’. Ons bestuurslid prof.em. dr. Marc Depaepe (Historische Pedagogiek KU Leuven) werd door FARO uitgenodigd om een webinar te geven over de geschiedenis van het onderwijs in België.

Hij gaat daarbij in op:

  • Hoe het onderwijs zich internationaal ontwikkelde en hoe die evolutie zich specifiek vertaalde naar België en Vlaanderen.
  • Hoe die ontwikkeling invloed had op ‘het educatieve patrimonium’, en de ontwikkeling van onderwijs- en schoolmusea in België en Vlaanderen.
  • Een case omtrent de ‘schoolbank’ demonstreert hoe onderzoek in erfgoed en onderzoek in onderwijs elkaar kunnen bestuiven.

Na de lezing is er ruimte voor vragen.

De uiteenzetting vindt online plaats via Microsoft Teams, op dinsdag 30 november van 14.00 tot 16.00 uur.

Deze uiteenzetting richt zich tot iedereen die in het kader van Erfgoeddag op zoek is naar linken tussen de eigen collectie en het thema onderwijs, en naar erfgoedwerkers die het eigen (historische) referentiekader over onderwijs en onderwijserfgoed verder willen uitdiepen. 

Aanvankelijk programmeerde FARO deze sessie in het kader van het Groot Onderhoud (op 30 november 2021). Door de coronapandemie is het evenement uitgesteld naar een later tijdstip.


Klasfoto 7e leerjaar Broederschool Overleie 1951-52 Klasfoto van het 7e leerjaar 1951-1952 met broeder Gordius Paelinck. 1e (bovenste) Georges Soubry Paul Lemaître Gilbert Blondeel Martin Beernaert 2e Walter Verfaille Leonard Carlier Eric Verriest Etienne Vandevenne Valeer Mahau Noël Six Arthur Viaene 3e Florent Deschuymere Luc Vandeputte Romain Orgaer Albert Dewijn Omer Vanderstraeten Roland Vandevenne Jozef Vandecasteele Gilbert Adijns René D’Haene (Foto Beeldbank Kortrijk)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.