Nieuws

Kermis in 18de-eeuwse Kortrijk

Het tweede nummer van ons tijdschrift De Leiegouw is er.

Eén van de blikvangers is de bijdrage van bestuurslid Emma D’Haene over ‘kermis in het achttiende-eeuwse Kortrijk’. Emma, die werkt aan een doctorale scriptie over kermissen, stelt vast dat ook in Kortrijk, net als elders, alle lagen van de bevolking niet konden weerstaan aan de lokroep van de kermis. “Het onderzoek naar de Kortrijkse feestcultuur in de vroegmoderne periode staat echter nog in zijn kinderschoenen. … In deze bijdrage wil ik voor het eerst een zo volledig mogelijk overzicht van de Kortrijkse kermissen in de vroegmoderne tijd schetsen”, schrijft ze.

Een tweede artikel focust op een stukje recentere geschiedenis. Marieke Devaere en Hendrik Callewier hebben het over ‘Van Radio Kortrijk tot Radio2 West-Vlaanderen’. Het eerste deel behandelt de ontstaansgeschiedenis van het radiostation, het tweede belicht de programmatie en de verhouding met de nationale directie.

Van een heel andere orde is ‘Jacob van Deventers stadsplattegronden van Kortrijk’ van Bram Vannieuwenhuyze en Sander D’Haene. De zestiende-eeuwse kaarten van Deventer zijn voor veel steden, zoals Kortrijk, de oudst bewaarde.

Voorts bevat het nieuwe nummer van De Leiegouw nog artikelen van Sien Demuynck (over de Menapii langs de Leie) en Jelle De Rock (over Goddelijke Huisraad in Zuid-West-Vlaanderen, een stand van zaken). Er zit ook een aflevering van de kroniek van Jacques Goethals-Vercruysse in en de rubrieken boekbespringen en kroniek sluiten dit rijk gevulde nummer weer af.

Niet te missen dus. Neem meteen een abonnement op De Leiegouw. Dat kan al voor amper 30 euro per jaar. Een los nummer kost 20 euro en kan je bestellen via onze webwinkel.

Op het water, aan de Leiebrug, vonden in 1859 de Leiespelen plaats.
Op de achtergrond zie je de Onze-Lieve-Vrouwekerk. (Kortrijk, Beeldbank)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.