Activiteit, Nieuws

Verbaal verhaal komt er weer aan

Net als vorig jaar werken verschillende verenigingen (leden van het Erfgoedplatform) samen voor de organisatie van lezingen. Op die manier kunnen we u een heel seizoen lang een gevarieerd en kwalitatief sterk programma aanbieden. Vanzelfspekend houden we rekening met alle coronamaatregelen. De lezingenreeks Verbaal Verhaal begint op 7 oktober.

Om aan die coronamaatregelen te beantwoorden (houd er rekening mee dat die altijd nog kunnen wijzigen) vinden de lezingen plaats in het OC Lange Munte aan de Beeklaan 81 (de vroegere Sint-Pauluskerk) in Kortrijk.

De lezingenreeks start op woensdag 7 oktober om 19 uur. De organisatie berust bij het Davidsfonds. Gastspreker is Korneel De Rynck. Hij heeft het over ‘Vroeger was het anders. Het dagelijks leven in België vlak voor de golden sixties’.

Op zondag 15 november om 10.30 uur spreekt kunsthistoricus Peter Jonnaert over ‘Bauhaus: van theekan tot architectuur’, in een organisatie van de Kortrijkse Gidsenkring. Bauhaus was een revolutionaire beweging met een grote impact op kunst, design en architectuur. Typische Baauhaus-producten zijn de Wassily-stoel, de schaakstukken van Josef Hartwig enzovoort.

Op woensdag 16 december om 19 uur is dr. Lisa Demets gastspreker op uitnodiging van De Leiegouw. Ze heeft het over ‘De ambities van een politieke familie. De Breydels, politiek en geschiedschrijving in de vijftiende eeuw.’ Niet alleen vandaag, ook in de middeleeuwen stond de herinnering aan 1302 al op de politieke agenda. Talrijke prominente families uit de Vlaamse steden verbonden hun naam aan een (al dan niet fictieve) rol in het Frans-Vlaamse conflict. De meest succesvolle was de Brugse familie Breydel. In deze lezing gaat Lisa Demets dieper in op de politieke carrière van de familie Breydel in de vijftiende eeuw, de relatie tussen kroniekschrijving en politiek en hoe de beeldvorming over 1302 hier een sleutelrol in speelde.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.