Nieuws, Tijdschrift

100 jaar stadsschouwburg Kortrijk

Het nieuwe nummer van het tijdschrift De Leiegouw is zopas verschenen. Blikvanger daarin is een uitgebreide bijdrage van Eva Vieren over de geschiedenis van de Kortrijkse stadsschouwburg, die honderd jaar geleden de deuren opende.

Het artikel is een samenvatting van de scriptie die kunsthistorica Eva Vieren wijdde aan de stadsschouwburg, tussen 1912 en 1920 gebouwd naar de plannen van architect Jan Robert Vanhoenacker (1875-1958). Hij ontwierp onder meer de Boerentoren in Antwerpen. De stadsschouwburg van Kortrijk werd opgetrokken in neorenaissancestijl en honderd jaar geleden, in oktober 1920, officieel geopend. Vieren, schetst de bouwgeschiedenis die door de Eerste Wereldoorlog moeizaam verliep. Ze besteedt ook ruime aandacht aan de latere restauraties. Talrijke illustraties vullen de tekst aan.

Een tweede belangrijk artikel in het nieuwe nummer van ons tijdschrift handelt over Jan Breydel en zijn vermeende rol in de Guldensporenslag. In haar scriptie Onvoltooid verleden. Politiek, historiografie en de handschriftelijke variatie van de Excellente Cronike van Vlaenderen (1400-1550) beschrijft historica Lisa Demets (UGent) dat Jan Breydel niet bij de slag in Kortrijk aanwezig was. Hij leverde alleen het varkensvlees, waarvoor hij trouwens betaald werd. Jan Breydel duikt pas een eeuw na 1302 op in de historische kronieken. Zijn ‘heldenrol’ is volgens Demets te begrijpen vanuit de ambities van de Brugse familie Breydel, die rond 1400 een prominente, politieke en sociale rol speelde in de Brugse elite.

Andere bijdragen in het nummer 1 van 2020 van De Leiegouw handelen over het verdrag van Kortrijk, Franse bastaardwoorden en de oorsprong van de familie Della Faille.

Lid worden van De Leiegouw kost slechts 30 euro (klik hier: ‘Word lid’). In ruil krijg je veel interessante lectuur, word je uitgenodigd op voordrachten enzovoort.


Bestel dit nummer

Dit nummer van De Leiegouw kan je ook bestellen, los van het lidmaatschap.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.