Voordracht

‘Roodkapje in Kortrijk’. Wolven in Zuid-West-Vlaanderen van de late middeleeuwen.

Zondag 9 december 2018 om 10 uur in de Sint-Annazaal van het begijnhof in Kortrijk.

Vlaanderen is in de ban van de wolf. Na een afwezigheid van meer dan 100 jaar is de slechterik uit de sprookjesverhalen weer opgedoken. Dat opvallende nieuws leidde ook tot ongerustheid: kan de wolf gevaarlijk zijn voor mens en andere dieren? Enkele eeuwen geleden kwamen wolven in heel Vlaanderen in grote aantallen voor. Vooral in periodes van oorlog, ontvolking en hongersnood, waren er echte wolvenplagen. In deze lezing wordt dieper ingegaan op de aanwezigheid van wolven in Zuid-West-Vlaanderen vanaf de late middeleeuwen. Waren ze een bedreiging voor de mens? Waar leefden ze? En waarom is er een Wolvendreef in Kortrijk?

Spreker is rijksarchivaris Hendrik Callewier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.