Voordracht

‘Altijd iemands huis, altijd iemands kind’. Oorlogsschade in Zuid-West-Vlaanderen tijdens Wereldoorlog I, een verhaal van stenen en mensen.

oorlogsschadeDonderdag 8 november om 19.30 uur in het Rijksarchief in Kortrijk, Guido Gezellestraat.

Stijn Streuvels moest zijn konijnen afstaan aan Duitse soldaten tijdens een plundering van het Lijsternest in Ingooigem, Gerard Deltour uit Lauwe werd ziek tijdens een verblijf in de gevangenis en de dochter van Eduard Masselis uit Kortrijk overleed ten gevolge van een gasaanval. Het zijn maar enkele voorbeelden van het tragische leed dat de Eerste Wereldoorlog in Zuid-West-Vlaanderen veroorzaakte. Na de oorlog werden er bij de lokale Rechtbank voor Oorlogsschade meer dan 77.000 aanvragen ingediend tot schadevergoeding, zowel voor fysieke als materiële schade. De vonnissen van deze rechtbank worden bewaard in het Rijksarchief en zijn onlangs geïnventariseerd. Het zijn uitzonderlijke bronnen voor lokale en familiegeschiedenis.

Archivaris Emma D’haene maakt een balans op van de schade en legt uit hoe je zelf op zoek kan gaan naar de lotgevallen van jouw gemeente of voorouder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.