Nieuws

Emma D’haene wint paleografieprijs

Ons bestuurslid Emma D’haene won vorig jaar in Nederland een wedstrijd paleografie. Door haar studie moderne geschiedenis is ze heel bedreven in het lezen van (eeuwen)oude teksten.

Op de Dag van het Handschrift van 23 januari 2020 namen bijna driehonderd fans van paleografie deel aan een wedstrijd van watstaatdaer.nl. De opdracht bestond erin drie oude teksten te ontcijferen: een uit de 13de, een uit de 17de en een uit de 18de eeuw.

Vooral op de eerste tekst heeft ze gezwoegd. De 13de eeuw ligt buiten haar studiedomein. Daar was ze een halfuur mee bezig, wat uiteindelijk nog weinig tijd is. Normaal moest later op het jaar een finale plaatsvinden in Utrecht, maar daar stak de coronacrisis een stokje voor. Emma werd toch uitgeroepen tot primus van de wedstrijd en won een boekenbon.

Emma D’haene is volop bezig aan haar doctoraat over de geschiedenis van de kermissen in België (zie De Leiegouw, 2020, jg 62, nr. 2)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.