Voordracht

Seberechts stelt boek over Oostfronters voor in Kortrijk op 14 oktober

Frank Seberechts – Drang naar het Oosten. Vlaamse soldaten en kolonisten aan het oostfront

Maandag 14 oktober 2019 om 19u

Museum Kortrijk 1302, Houtmarkt Kortrijk

Toegangsprijs 2 euro (drankje achteraf inbegrepen)

In Kortrijk wordt vaak herdacht dat de stad in 1944 zwaar gebombardeerd werd. Dat gebeurde nu ook weer, 75 jaar na datum. Maar het verhaal van de Vlamingen, onder wie ook streekgenoten, die tijdens WO II meevochten aan het oostfront is voor velen nog taboe.

Historicus Frank Seberechts doorbreekt dit stilzwijgen met zijn recent boek Drang naar het Oosten (2019). Vertrekpunt van zijn onderzoek is een wat vreemde vaststelling. Veel inkt is al gevloeid over wie deze oostfrontstrijders waren, wat hen dreef en hoe het hen achteraf verging. Maar niemand onderzocht wat ze in die bewogen oorlogsjaren precies deden.

Lange tijd nam men aan dat de vrijwilligers van het Vlaams Legioen en van het SS-regiment Westland, Vlaamse leden van het NSKK-vervoerkorps en van de Organisation Todt tussen 1939 en 1945 ‘correcte’ militairen waren die niets te maken hadden met de moorden op burgers, partizanen en Joden in Polen, Oekraïne en Rusland.

Frank Seberechts toont aan dat het tegendeel waar is. De Vlaamse oostfrontstrijders hebben wel degelijk moorden gepleegd, waren getuige van massamoorden of hebben eraan deelgenomen. De soldaten van het Vlaams Legioen wisten dat ze de miljoenenstad Leningrad jarenlang mee uithongerden. Vlamingen maakten plannen en namen de eerste bescheiden initiatieven om in de veroverde gebieden bedrijven en kolonies op te richten, om samen met andere Germaanse volkeren de nieuwe territoria in het Oosten uit te buiten zonder zich te bekommeren om de oorspronkelijke bewoners. In dagboeken, memoires, brieven, pers en processtukken uit Belgische, Nederlandse, Duitse, Poolse en Russische archieven vertellen daders, getuigen en slachtoffers over onbekende oorlogsmisdaden van Vlamingen van driekwart eeuw geleden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.