Publicatie

Veertig jaar na de gemeentefusies

In 1977 vond in België de grootste fusiegolf van gemeenten plaats. In Zuid-West-Vlaanderen werd het aantal gemeenten gereduceerd van 41 naar 13. Deze fusies verliepen niet zonder slag of stoot: na hevig protest, soms zelfs rellen, werden de oorspronkelijke plannen grondig gewijzigd. Gemeenten als Kuurne, Lendelede, Zwevegem of Harelbeke, werden geen deelgemeente van Kortrijk. Toch zijn de fusies op heel wat plaatsen nog niet verteerd. De Leiegouw, vereniging voor geschiedenis in de regio Kortrijk, publiceert veertig jaar later een themanummer over de fusies in de regio zuidwest.

Niet minder dan zeventien auteurs uit alle gemeenten in de regio werkten mee aan de publicatie, van Wervik tot Waregem en van Avelgem tot Lendelede. Op basis van archiefonderzoek, interviews met bevoorrechte getuigen en persoonlijke herinneringen, wordt een woelige periode gereconstrueerd. Waarom verliepen de fusies in deze regio zo moeilijk? Hoe komt het dat de megafusie van Kortrijk er nooit is gekomen? Zijn de fusies een goede zaak geweest voor de inwoners, of hebben de vroegere deelgemeenten hun eigen identiteit verloren? En waarom is er nu opnieuw sprake van gemeentefusies, overal in Vlaanderen, maar niet in deze regio?

Het boek wordt i.s.m. het Kortrijkse Museum X voorgesteld op dinsdagavond 19 december in buurthuis ’t Senter: een symbolische plaats, op de grens van Kortrijk, Lendelede en Kuurne. In een aangepast seventiesdecor kan je na de voorstelling en een debat nakaarten bij een hapje en een drankje.

Carnavalstoet, Gullegem

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.