Publicatie

Achter het front: Zuid-West-Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Het spreekt vanzelf dat ook De Leiegouw aandacht besteedt aan de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog. Daarom is het eerste nummer van 2014 van ons tijdschrift volledig gewijd aan de Grote Oorlog. Aan het themanummer Achter het front: Zuid-West-Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog werkten acht verschillende auteurs mee, die allemaal een specifiek aspect van de oorlogsbelevenis in de streek beschrijven.

De dorpen en steden van Zuid-West-Vlaanderen lagen tijdens de Eerste Wereldoorlog achter het IJzerfront, op enkele kilometers van het krijgsgewoel. In het Operations en Etappengebiet in de regio rond Kortrijk werd enkel aan het begin en op het einde van de oorlog strijd geleverd tussen geallieerde en Duitse troepen. Toch veranderde het leven er ingrijpend. De acht auteurs belichten in het themanummer van De Leiegouw enkele minder bekende aspecten van het leven tijdens 1914-1918. Zo is er aandacht voor de burgerslachtoffers, voor de dwangarbeid onder de bezetting en voor het activisme en de daaropvolgende repressie in het Kortrijkse. Ook de vluchtelingenproblematiek en het moeilijke contact met de Zuid-West-Vlaamse soldaten aan de andere kant van het front komen aan bod. Het oorlogsdagboek van Stijn Streuvels passeert de revue en we beleven de oorlog door de ogen van de pastoors. En wat was de impact van de oorlog op het onderwijs en het collegeleven in de streek?

Op basis van vernieuwd historisch onderzoek wordt een indringend beeld geschetst van de oorlogsjaren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.