Publicatie

Met Staf en Schelp. Sint-Jakob, Sint-Rochus en andere pelgrims in Kortrijk.

Iconografische studies van heiligen en hun attributen zijn meer en meer nodig, want de kennis van dit christelijk patrimonium gaat zienderogen achteruit. Wie weet nog dat Sint-Laurentius een rooster bij zich houdt en dat de heilige Barbara altijd bij een toren afgebeeld staat? Zelfs de drie broden – in sommige gevallen drie kinderen in een ton – van de erg populaire Sinterklaas zijn niet overal bekend.

In dit boek buigt auteur Christian De Paepe (°1938) zich over de heiligen met schelp en staf in Kortrijk. Van deze pelgrimheiligen is Sint-Jakob de Meerdere de bekendste. Voor hem worden nog altijd talrijke bedevaarten ondernomen naar het Spaanse Compostela. Maar ook Sint-Rochus, beter bekend in Kortrijk door de Sint-Rochuskerk, draagt schelpen op zijn kledij en hoed.

De auteur is goed vertrouwd met de materie: als emeritus professor in de literatuur en de cultuurgeschiedenis van Spanje, als priester én als Kortrijkzaan. Zijn zoektocht resulteerde in een rijk geïllustreerd naslagwerk, wat de lezer toelaat de iconografische naspeuringen op de voet te volgen.

‘Met staf en schelp’ (verhandeling XIV) kost 20 euro en is te verkrijgen bij De Leiegouw via het bestelformulier, maar ook in de betere boekhandel (ISBN 9789090267500).


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.